Prehliadka panoramatických filmov 2022

Aj v sezóne 2022 nás čakajú sedemdesiatky. Pozrieme si klasicky jednu novinku a dve archívne kópie a k tomu jeden bonus nasledujúci týždeň.
Kenneth Branagh sa rozhodol, podobne, ako pri Vražde v Orient Exprese (ktorú sme premietali v ročníku 2018), že Smrť na Níle bude v distribúcii znovu na #70mm, takže pre nás jasná voľba.
Z archívu sme si požičali u nás menej známy muzikál Chorus Line od režiséra Richarda Attenborougha, natočený podľa úspešnej verzie z Broadwayu.
Na nedeľu sme si teda nechali Jamesa Camerona - pokračovanie Votrelca, ktorého sme premietali v ročníku PPF 2020 a tak Votrelci (alebo ako bolo pôvodne uvádzané v našich kinách "Votrelec 2") v spojení s nedeľnými predstaveniami Jamesa Camerona dáva logickú bodku za tohtoročnou prehliadkou. Teda nie tak celkom. Ďalší Cameronov film Priepasť sme tiež získali na 70mm kópii, takže nebol dôvod ju nezaradiť na nasledujúcu nedeľu.
Veríme, že fannúšikovia 70mm filmu sa potešia z možnosti vidieť zas niečo, čo sa v ďalekom okolí vidieť nedá.

PPF: Smrť na Níle (70mm)

Smrť na Níle je odvážny tajomný thriller v réžii Kennetha Branagha, nakrútený podľa románu Agathy Christie z roku 1937, o citovom chaose a smrteľných následkoch chorobnej lásky. Egyptská dovolenka belgického súkromného očka Hercula Poirota na palube úchvatného riečneho parníka sa zmení na desivé pátranie po vrahovi, keď sa idylická svadobná cesta dokonalého páru tragicky skončí. Na pozadí veľkolepej púšte a majestátnych pyramíd v Gize sa odohráva príbeh neskrotnej vášne a zničujúcej žiarlivosti v skupine kozmopolitných, bezchybne oblečených cestujúcich, a vďaka zápletke s viacerými zvratmi diváci hádajú, kto je vrah, až do záverečného šokujúceho rozuzlenia. V Smrti na Níle sa znova stretol filmársky tím, ktorý stál za celosvetovým hitom Vražda v Orient Expresse a Kenneth Branagh, päťkrát nominovaný na Academy Award, hrá kultového detektíva Hercula Poirota. Spolu s ním vo filme...

PPF: Chorus Line (70mm)

Skupina tanečníkov sa zhromaždí na javisku divadla na Broadwayi, aby sa zúčastnila konkurzu na nový muzikál v réžii Zacha (Michael Douglas). Po prvom vyraďovaní zostane šestnásť nádejných adeptov. S oneskorením sa dostaví i niekdajšia úspěšná tanečnica Cassie (Alyson Reed), ktorá kedysi so Zachom prežila milostný románik, no opustila ho kvôli kariére v Hollywoode. Teraz už je však Cassie viac než rok bez práce a natoľko zúfalá, že sa snaží získať aspoň miesto v tanečnom súbore a podstúpiť výberové konanie. Či sa ale jej bývalý milenec zachová ako profesionál a bude ochotný zabudnúť na útrapy z minulosti, to se ešte len uvidí. V priebehu filmu sú odhalené životné príbehy každého z účastníkov. Niektoré sú vtipné, iné ironické a ďalšie srdcervúce. Nech už je však ich pozadie akékoľvek, jedno majú všetci účastníci spoločné - vášeň pre tanec.

PPF: Votrelci (70mm)

Dôstojníčka Ripleyová, ktorá ako jediná prežila boj o život v nákladnej lodi Nostromo s vesmírnym votrelcom, je po niekoľkých rokoch nájdená záchrannou loďou a vracia sa späť na Zem. Keď už sa zdá, že je po všetkom, začína horor odznovu, tentokrát na vzdialenej, nedávno kolonizovanej planéte. Tentokrát nie všetci proti jednému, ale Ripleyová so skupinou špeciálne vycvičených vojakov proti smrtiacej presile votrelcov.

PPF: Priepasť (70mm)

Americká jadrová ponorka Montana zaznamená v Kajmanskej oblasti neďaleko Kuby silný podmorský pohyb. Po strate energetických zdrojov sa potopí do hĺbky 200 stôp. Vojsko požiada o pomoc posádku podmorskej vrtnej veže Deepcore. Veliteľ veže Bud Brigman nie je nadšený, pretože záchranná operácia sa má realizovať pod vedením poručíka Coffeyho a s účasťou Budovej manželky Lindsey. Na dne sa však ukrýva inteligentný život život, s ktorým sa stretnú po prvýkrát...