Prehliadka panoramatických filmov 2021

Už šiesty ročník Prehliadky Panoramatických Filmov [ppf] na Banskobystrickom amfiteátri bude tentokrát znovu trojdňovou a teda trojfilmovou akciou, zároveň súčasťou programu Dní mesta Banská Bystrica. Priaznivci klasickej filmovej kópie veľkého formátu si budú môcť vychutnať znovu niečo, čo sa len tak ľahko vidieť nedá. Vždy sa do prehliadky snažíme zaradiť kombináciu novšej aj staršej tvorby a tak sa nám podarila takáto trojica.

PPF: Tenet (70mm)

Tenet, nový film režiséra Christophera Nolana, prináša akčný príbeh zo sveta medzinárodnej špionáže.

PPF: The Rolling Stones: Let's Spend The Night Together (70mm)

Skupinu The Rolling Stones by sotva niekto nepoznal. Tá v roku 1981 absolvovala turné po severnej Amerike, počas ktorého režisér Hal Ashley natočil koncertný film. Na prvých festivaloch sa objavil v roku 1982 a v bežnej distribúcii začiatkom roka 1983 pod názvom Let's Spend The Night Together. Vo svojom žánri je jedinečný práve tým, že žiadny iný koncertný film nevznikol takouto nákladnou technikou natáčania a je teda jedinou ukážkou živého vystúpenia na 70mm filme v histórii kinematografie.

PPF: Osem hrozných (70mm)

Šesť, osem alebo dvanásť rokov po občianskej vojne, zimnou krajinou Wyomingu sa ženie dostavník. Pasažieri, lovec odmien John Ruth a jeho zajatkyňa Daisy Domerque sa ponáhľajú do mesta Red Rock, kde Ruth, v tomto kraji známy ako "The Hangman", odovzdá Domerque do rúk spravodlivosti. Po ceste narazí na dvoch cudzincov: majora Warrena, čierneho bývalého vojaka Únie, z ktorého sa stal slávny lovec odmien a Chrisa Mannixa, južanského odpadlíka, ktorý si nárokuje post nového šerifa Red Rocku. Keď stratí stopu v snehovej búrke, hľadajú Ruth, Domerque, Warren a Mannix úkryt v obchode pani Minnie, zastávke dostavníkov na ceste horským priesmykom. U Minnie ich však neprivíta majiteľka obchodu, ale štyri neznáme tváre. Ako búrka pohlcuje horskú zastávku, našim ôsmich cestovateľom dochádza, že sa možno do Red Rocku vôbec nedostanú...